NUTRIENTI ESENTIALI PENTRU IMUNITATE

dermatocosmetice

Anumiti nutrienti joaca roluri cheie in mentinerea integritatii si functionarii sistemului imunitar, prezentand actiuni sinergice in etape determinante pentru sistemul imunitar. Dintre aceste elemente se remarca vitamina C, vitamina D si zincul.

Sistemul imunitar este o retea complexa si sofisticata de tesuturi specializate, organe, celule, proteine ​​si

substante chimice care au evoluat pentru a proteja gazda de o serie de agenti periculosi, cum ar fi bacteriile, virusurile, ciupercile si parazitii.

In cadrul populatiei exista variatii ale functiilor imune datorate varstei, factorilor genetici, originii entice, situatiei socio-economice, dietei, stresului, stilului de viata, etc. In plus, schimbarile sezoniere de temperatura reprezinta o povara suplimentara asupra sistemului imunitar.

Vitamina C, vitamina D si zincul, prin efectele lor complementare si sinergice sustin componentele imunitatii inascute si adaptive, care cuprind bariere epiteliale, aparare celulara si anticorpi, cele 3 reprezentand liniile principale de aparare imuna. Mai mult, acesti nutrienti sunt utilizati in mod activ de catre celulele sistemului imunitar angajate in combaterea infectiilor, cum ar fi cele ale tractului respirator superior.

Vitamina C

Trebuie obtinuta din surse externe, respectiv din alimente sau suplimente alimentare pentru ca organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze din cauza lipsei unor enzime necesare. Vitamina C participa la numeroase reactii din organism, iar deficitul ei este asociat cu numeroase efecte adverse care se reflecta in sanatatea noastra. Vitamina C trece prin cateva procese biologice influentand direct sistemul imunitar al organismului. In primul rand creste activitatea celulelor sistemului imunitar si stimuleaza migrarea acestora la locul reactiei inflamatorii. In plus, influenteaza sinteza unor anticorpi. Vitamina C se gaseste in citrice, varza, broccoli, ardei, patrunjel verde, coacaze negre, capsuni, varza murata, etc.

Vitamina D

Organismul uman are capacitatea de a produce singur vitamina D prin contactul pielii cu razele UV. Deficitul de vitamina D este frecvent intalnit in tarile cu climat rece. Vitamina D regleaza productia de proteine specifice care au capacitatea de a elimina agentii patogeni, printre care bacteriile si virusurile. Vitamina D influenteaza numarul si activitatea limfocitelor NKTcare, la randul lor, limiteaza raspandirea patogenilor. Deficitul de vitamina D scade rezistenta organismului si creste, implicit, riscul de infectii virale, inclusiv a celor care ataca caile respiratorii superioare. Surse de vitamina D: peste gras, atat din conserve (sardine sau somon), oua, lapte, produse pe baza de lapte vegetal.

Zincul

Rolul principal al zincului asupra sistemului imunitar consta in formarea si accelerarea maturizarii limfocitelor T care sunt unele dintre cele mai importante celule responsabile de imunitate. Nivelul scazut al acestui microelement duce la scaderea eficientei sistemului imunitar. Deficitul de zinc determina scaderea functiei macrofagelor, neutrofilelor si celulelor NK (asa numitii „ucigasi naturali”). Se considera ca acest element poate facilita si scurta durata infectiei cu virusurile responsabile de infectiile tractului respirator superior prin limitarea directa a atasarii virusului la mucoasa nazala.

Factorii multipli determina daca o persoana se va imbolnavi sau nu, totusi sistemul imunitar ramane prima linie de aparare impotriva tuturor agentilor patogeni externi. La fel ca toate celulele si organele corpului nostru, celulele si tesuturile imune trebuie sa fie hranite si necesita un aport adecvat de energie, substante nutritive si micronutrienti care sa serveasca drept cofactori in dezvoltarea si mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar.