De ce oftam?

dermatocosmetice

Care este explicatia oftatului? Este cumva un mecanism subconstient prin care dam de stire celor din jurul nostru ca suntem tristi? Sau un reflex prin care ne reglam respiratia cand suntem stresati? Sau poate o pauza binevenita in activitatea creierului? Se pare ca raspunsul este „Cate putin din fiecare”.

Asa cum v-am obisnuit deja in seria articolelor „Secretele corpului uman”, explicatia pe care o cunoastem cei mai multi dintre noi in legatura cu anumite fenomene produse de organismul nostru, reprezinta doar o parte a explicatiei complete, descoperite in cadrul unor studii stiintifice recente. Nu este altfel nici in cazul oftatului.

Astfel, in cadrul unui studiu efectuat in Norvegia, care viza intelegerea motivului pentru care oftam si a felului in care acest fenomen este perceput de persoanele din jurul nostru, cercetatorii au descoperit ca aproape toti participantii la studiu au considerat ca persoanele din jurul lor ofteaza din cauza faptului ca sunt tristi, dar in acelasi timp au considerat oftarile lor proprii ca fiind expresia unei frustrari.

Si ne intoarcem astfel la intrebarea noastra de baza: de ce oftam de fapt? Care este rolul oftatului in functionarea organismului nostru? Raspunsul vine din partea unui alt studiu, efectuat de aceasta data in Belgia, ale carui rezultate sugereaza ca oftatul functioneaza ca un reset fizic si mental. In cadrul studiului s-a observat ca in momentele care preceda un oftat se schimba frecventa si adancimea respiratiilor, iar cercetatorii cred ca mentinerea unui mod de respiratie pentru un timp indelungat duce la rigidizarea plamanilor si la scaderea eficientei schimbului gazos. Cu ocazia oftarii se largesc alveolele, aparand si o senzatie de usurare.

Stiati ca...
...si animalele ofteaza? In cazul lor insa, oftatul apare de multe ori in conditii de relaxare si confort, cum ar fi inainte de a adormi.
 

Rezultatele studiului amintit sunt sustinute si de un studiu efectuat de cercetatori americani,  care spune ca oftatul este un reflex fundamental, controlat de doar cateva celule neuronale, care apare aproximativ o data la fiecare cinci minute si ajuta la mentinerea functiei pulmonare.

Exista insa si cazuri cand cresterea frecventei oftatului poate semnala prezenta unor boli ale aparatului respirator, organismul incercand sa restabileasca astfel nivelul optim de oxigen.

Dr. Sárkány Zoltán
Gedeon Richter Romania
 
 
Articol preluat din revista RichterVita