De ce ne scarpinam?

dermatocosmetice

„Pentru că ne mananca” veti spune si pe bună dreptate. Dar care sunt fenomenele care stau la baza acestei senzatii greu de stapanit, care dispare dupa cateva secunde de scarpinat?

Mancarimea, cunoscuta si sub denumirea de prurit, este o senzatie asociata cu iritarea pielii sau a celulelor nervoase din piele.

Pruritul poate fi cauzat de o  multime de factori externi si interni, cum ar fi  pielea uscata, iritarea pielii, murdarie, intepaturi de insecte, paraziti, anumite boli. Pe de alta parte pruritul, alaturi de o serie de alte senzatii transmise prin intermediul pielii — atingerea, durerea, vibratiile, caldura sau frigul — reprezinta un mecanism important de aparare al organismului, avertizandu-l despre un posibil agent extern daunator. Cercetatorii considera ca scarpinarea este un reflex care are menirea de a ne apara de iritanti si de a pastra pielea noastra sanatoasa.

Dar cum apare senzatia de prurit si de ce simtim nevoia să ne scarpinam? Raspunsul este relativ simplu: in cazul unui stimul extern, cum ar fi o insecta sau un fir de par, iritarea pielii stimuleaza receptorii nervosi din straturile adanci ale acestuia, iar aceasta stimulare ajunge pe calea nervilor pana la cortexul cerebral. Raspunsul reflex al creierului este scarpinarea, care pe de o parte inlătura factorul declansator (de exemplu insecta), pe de alta parte opreste transmiterea „alertei” catre creier, datorita faptului că stimuleaza alti receptori, de atingere sau de durere, din acea regiune a pielii. Desi scarpinarea amelioreaza senzatia de prurit, acesta este de multe ori doar o solutie temporara, iar scarpinarea prea puternica poate leza straturile superficiale ale pielii, ceea ce poate duce la iritatie sau aparitia unor infectii.

Pruritul este simptomul predominant al multor afectiuni dermatologice, dar apare si in boli sistemice, cum ar fi boli hepatice, boli renale, disfunctie tiroidiana, infectii etc. In unele cazuri, pruritul poate fi manifestarea unei stari de anxietate, sau a unei alte emotii puternice, neexprimate, pruritul reprezentand in aceste cazuri un semnal de alarma din partea organismului.

In ceea ce priveste tratamentul pruritului, desi acesta este studiat de mai mult de un secol, nu exista un tratament definitoriu impotriva sa. In functie de factorul care a declansat pruritul, acesta este tratat local, cu ajutorul unor lotiuni sau creme, prin administrarea unor medicamente pe cale orala, sau cu ajutorul razelor ultraviolete.

Dr. Sárkány Zoltán
Gedeon Richter Romania
 
Articol preluat din revista RichterVita