Richter Allergia-útmutató

dermatocosmetice
A meleg évszak érkezése nem mindenki számára jelent szórakozást a szabadban. Egyesek közülünk tüsszentéssel, piros szemmel, irritált orral és általános rossz közérzettel üdvözlik a meleg napokat.Ezek a tünetek könnyen összetéveszthetőek egy kronikus megfázással, de fennáll a lehetősége, hogy egy allergiás náthával (pollen allergiával) küzd. Alább találhatóak a legtisztább jelek, hogy orvoshoz kell fordulnia:
- Tünetek az orr szintjén: bizsergés, viszketés, tüsszögés, bőséges orrfolyás, nyomás az orrmelléküregben és fejfájás;
- Tünetek a torok szintjén: viszketés, az orrváladék szivárgása során a torok hátsó falain;
- Tünetek a szemnel: könnyezés, szemviszketés, börpír;
- Egyébb tünetek: ha ezek a panaszok több napon át tartanak akkor megjelenik a fáradtság és az ingerlékenység;
Előfordulhatnak légzési nehézségek, fulladás érzet vagy száraz köhögés. Egyes esetekben, az érzékenyebb betegeknél asztmás roham is jelentkezhet.
Az allergiás nátha több mint 30%-át érinti a lakosságnak, úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket. Vannak olyan személyek akiknél évente jelentkeznek az allergiás reakciók, míg másoknál idővel javul a helyzet.
 
Hogyan előzzük meg a szezonális allergiát?
A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a szezonális allergia csillapítására, létezik pár mód mely által megvédheti magát a kellemetlen helyzetektől:
- Tartsa zárva az ablakokat, úgy otthon, mint az autóban, és használjon elektrosztatikus szűrővel ellátott légtisztítót;
- Tartsa a nedvességtartalmat 50% alatt;
- Kerülje, hogy a szabadban szárítsa a ruhákat;
- Csökkentse a növények számát  a lakásban, és kerülje az  agyagedényeket,  melyek elősegítik a  penészesedést;
- Viseljen napszemüveget amikor kilép a lakásból, hogy megakadályozza a pollen érintkezését a szemmel;
- Az utcán viselt ruhákat ne tartsa a hálószobába, így megakadályozza a pollen felszabadulását;
- Ne tartson élő virágokat a lakásban;
- Minnél gyakrabban töröljön port a lakásban;
- Kerülje az érintkezést a háziállatokkal,  miután ezek visszatérnek a lakásba;
 
Hogyan győzze le?
Mint korábban említettük, annak érdekében, hogy megfelelő kezelésben részesüljön, szükséges meglátogatnia az allergológust. Egy nagyon érzékeny személynél kialakulhat allergia úgy a porra, mint a cigarettafüstre vagy állatszőrre, nem feltétlenül csak pollenre. Annak érdekében, hogy  pontosan meghatározzák  az allergén anyagokat, el kell végezni, egy minimális kellemetlenséggel járó bőrtesztet.
Ezt követően határozzák meg a gyógyszeres kezelést, melynek célje, hogy módosítsa a beteg immunrendszerét úgy, hogy érzéktelenné vállljon a különböző allergénekre. Összeségében a teljes folyamat körülbelül három évet tart.
A tünetek enyhítése érdekében, általában az alábbiak ajánlottak:
- Álmosító  hatás nélküli antihisztamin tabletták, amelyek javítják az orrdugulást és a szemviszketést, tüsszögést és a többi tünetet. Ezek megvásárolhatóak a Richter Patikából, az orvos vagy a gyógyszerész ajánlása által;
- Orrspray és orrcsepp, szemcsepp ami jelentősen csökkentik az allergiás reakciókat;
- Szélsőséges esetekben, injekciók.