Mit eszünk edzés előtt és után

dermatocosmetice

Valljuk be: az egészséges életmód szervezettséget és fegyelmet igényel, és ezeket a szempontokat néha nehéz megvalósítani a mindennapi élet zűrzavarában. A sport alapvető eleme az egészséges életmódnak, viszont a táplálkozás képezi az alapot.

Az elfogyasztott élelmiszerek által biztosított megfelelő tápanyagbevitel biztosíthatja a szükséges energiát és regenerációt az edzés előtt és után. A szervezetünk egy olyan gépezet, melynek üzemanyagra van szüksége, hogy maximális kapacitáson működjön. Természetesen amellett, hogy mit eszünk, ugyanolyan fontos, hogy mikor eszünk.

De lássuk, mit kellene fogyasztanunk a testmozgás előtt és után:

Mit együnk edzés előtt?

Ha az edzés előtt nem étkezik megfelelően, erőtlennek érezheti magát és teljesítőképessége is csökken, ráadásul nagyobb a sérülés veszélye is. Két órával az edzés előtt fogyaszthat szénhidrátokat és fehérjéket tartalmazó táplálékokat, például egy adag tésztát csirkével és zöldségekkel, mely biztosítja a szükséges energiát. Ha nem volt ideje étkezni és siet, talán éppen az irodából jön, 30 perccel az edzés előtt fogyaszthat egy energiadús snacket, mely müzliszeletből és gyümölcsből áll.

Amit meg kell értenie az, hogy szénhidrátokra van szüksége.  A szénhidrátok képezik a fő energiaforrást. Ezek glükózra bomlanak le, mely az izomsejtekbe bejutva biztosítja a szükséges energiát ahhoz, hogy teljesítményszintje legmagasabb fokán végezhesse a gyakorlatokat.

Edzés közben…

Nagyon fontos a hidratálás. Feltétlenül hidratáljon még azelőtt, mielőtt elindulna az edzőterembe. A cél a kiszáradás kockázatának minimális szintre csökkentése – mely alacsony energiaszintet és izomgörcsöket okozhat. Ugyanakkor meg kellene próbálnia folyamatosan hidratálni az edzés alatt. Próbáljon meg 15-30 percenként vizet inni az intenzív fizikai aktivitás ideje alatt, különösen, ha erősen izzad vagy magas hőmérsékletű közegben edz.

Mit együnk edzés után?

Sokszor elhanyagoljuk az edzés utáni étkezést, annak reményében, hogy gyorsabban fogyhatunk. Ez téves, mert az izmoknak regenerációra van szükségük, és ez ugyancsak a táplálkozás segítségével érhető el.

Az edzés utáni étkezésnek könnyen emészthető fehérjéket kell tartalmaznia. A tojás, a görög joghurt, a sovány fehér húsok, mint a hal vagy a csirke, komplex szénhidrátokkal - mint például quinoa vagy barna rizs - kombinálva, szerepet játszanak az energiaszint helyreállításában és fogyasztásra alkalmasak. Csupán arra figyeljen, hogy ne fogyasszon nagy mennyiséget, mely megzavarhatja az emésztőrendszer megfelelő működését, különösképpen akkor, ha este edz.

Hidratáljon! Fontos pótolni az edzés során veszített folyadékmennyiséget, ezért ne felejtsen el vizet inni!

A sport ideális úgy a test, mint az elme számára. A megfelelő táplálkozás által elérhetjük, hogy a sport a lehető legjobb hatást gyakorolja egészségünkre!

Mozgásra fel!