CUKORBETEGSÉG MEGELŐZÉSI KAMPÁNY

dermatocosmetice


A 2-es típusú cukorbetegség világszerte emberek millióit érintő krónikus betegség.
Noha bizonyos kiszámítható tényezők nem befolyásolhatók, mint például az életkor vagy a genetikai hatás, vannak olyan egészséges magatartásformák, amelyek könnyen követhetők, és jelentősen csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát.
Íme 5 tipp, amely segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
1. Korlátozza az étrendjében a cukrot és finomított szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
Havonta 1-2 alkalommal fogyasszon süteményeket és hetente egyszer kereskedelemben megvásárolható édességeket korlátozott mennyiségben.
Ha a napi étrendjében péksütemények, cukrászsütemények vagy kereskedelmben megvásárolható édességek szerepelnek, tudnia kell, hogy a szervezete gyorsan kis cukormolekulákra bontja le ezeket a táplálékokat, amelyek felszívódnak a véráramba, és így megemelkedik a vércukorszint. Ez inzulintermelésre serkenti a hasnyálmirigyet, mely hormon segít szabályozni a vérben lévő cukor mennyiségét. Hosszú távon ez elősegíti a cukorbetegség kialakulását.
Ha kedveli ezeket a termékeket, válassza otthoni elkészítésüket, és csökkentse a hozzáadott cukor mennyiségét a receptben
2. Igyon vizet!
Igyon naponta 6-8 pohár vizet az igényeitől függően.
Kezdje a napot egy pohár vízzel ébredéskor,  és tartsa meg ezt a szokást az egész nap folyamán. Ez a szokás elősegíti a szervezet hidratáltságát, és segít elkerülni az üdítők fogyasztását.
A hozzáadott cukrot tartalmazó italok, még a túl sok frissen készített gyümölcslé fogyasztása is, cukorbetegséghez vezethet. Egy 2800 résztvevőn végzett megfigyeléses vizsgálat kimutatta, hogy az üdítőitalok napi folyasztása növelheti a LADA (felnőttkori látens autoimmun cukorbetegség) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
3. Fogyasszon rosttartalmú táplálékokat.
Fogyasszon friss zöldségeket minden étkezésnél
A rostokat 2 kategóriába soroljuk: vízben oldódó (vizet felvevő) és vízben nem oldódó (nem vízfelvevő) rostok. Az emésztőrendszerben a vízben oldódó rostok és a víz egy zselés anyagot hoznak létre, amely lelassítja a táplálékok felszívódási sebességét. Ez a vércukorszint fokozatos, lassúbb emelkedéséhez vezet.
A vízben nem oldódó rostokat ugyanakkor összefüggésbe hozták az alacsonyabb vércukorszinttel és a cukorbetegség kockázatának csökkenésével is, bár nem világos, hogy ez pontosan hogyan is működik.
4. Fogyasszon mérsékelt adagokat!
Az ajánlott ételmennyiség egy étkezés során a jobb öklünk méretének háromszorosa legyen.
A túl sok étel fogyasztása magasabb vércukorszintet eredményezhet azoknák a betegeknél, akiknél fennáll a cukorbetegség kockázata. Az adagok mennyiségének csökkentése segíthet megelőzni az ilyen típusú reakciót a szervezetben.
5. Figyelje a súlyát
Bár nem minden 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személy túlsúlyos vagy elhízott, a nem optimális testsúly kockázati tényezőt képez.
A prediabéteszben szenvedő emberek ráadásul hajlamosak a deréktáji zsírfeleslegre, és ez a zsír a hasi szervek, például a máj körül is lerakódik. Ezt zsigeri zsírnak is nevezik.
A túlzott zsigeri zsír elősegíti a gyulladást és az inzulinrezisztenciát, ami jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát.
Egy több mint 1000 prediabéteszes személyen végzett tanulmány szerint minden egyes leadott kiló után 16%-kal csökkent a cukorbetegség kockázata, a maximális csökkenés pedig 96%-os volt.
Számos egészséges fogyókúra létezik, többek között az alacsony szénhidráttartalmú, mediterrán, paleo és vegetáriánus étrendek. A fogyás fenntartásához azonban kulcsfontosságú, hogy olyan diétát válasszon, amelyet hosszú távon képes betartani.