Ajánlott étrend az emésztőrendszer leggyakoribb betegségei esetén

dermatocosmetice

Az emésztőrendszer több, mint egy élelmiszer-feldolgozó rendszer. Kapcsolatot teremt a szervezetünk és a külső környezet között, és a legfontosabb szerepet tölti be a szervezet táplálásában és az egészség fenntartásában.
Az emésztőrendszeri megbetegedések nem csak kellemetlenségeket okoznak, hanem hatással vannak teljes egészségünkre.
A pozitív rész az, amelyet mindenkinek figyelembe kellene vennie, hogy az étrend kulcsszerepet játszhat az emésztési rendellenességek sikeres kezelésében. A szakorvos által javasolt kezelés mellett a higiénés-diétás étrend közvetlenül segít a tünetek enyhítésében, valamint a gyógyulás támogatásában.
Mit tartalmazzon az étrend, és mit zárjunk ki?
Gyomorhurut (gastritis) – a gyomornyálkahártya gyulladását vagy sérülését jelenti. Az okok számosak lehetnek, gyakran maga az étrend vagy a stressz játszanak jelentős szerepet, a tünetek közé tartozik pedig a súlyos gyomorfájdalom, az étvágytalanság, melyet fogyás követ. Kezelés nélkül fekélyt és állandó fájdalmat okozhat.
A gastritis kezelésére nem létezik speciális táplálék, de bizonyos étkezési magatartások segíthetnek a gyomornyálkahártya védelmében és a gyulladás kezelésében.
Az antioxidánsokat tartalmazó ételek, mint a zöldségek, csökkentik a szabad gyökök szervezetre gyakorolt hatását. Az olyan ételek fogyasztása, mint: káposzta, karfiol, retek, brokkoli, erdei gyümölcsök, kurkuma – gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező fűszer, segít a gyomorhurut kezelésében. A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező táplálékok segítenek a tünetek enyhítésében és hozzájárulnak a kezelés sikerességéhez.
A joghurt egy másik kedvező hatású táplálék, mely hasznos baktérium kultúrákat tartalmazó összetevőinek köszönhetően javítja a szervezet fertőzésekkel szembeni megküzdési képességét.
Célszerű kerülni a feldolgozott élelmiszerek, mint a félkész ételek vagy a felvágottak, a túlságosan sós vagy magas zsírtartalmú ételek fogyasztását.
Fogyasztás előtt olvassa el figyelmesen a termékek címkéjén található információkat.
Ugyanakkor ajánlott kisebb mennyiségeket fogyasztani, viszont gyakrabban enni, mert ily módon a gyomor nem lesz akkora emésztési erőfeszítésnek kitéve, mintha túlzott mennyiségű ételt kellene feldolgoznia.
Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) – olyan állapot, melyben a gyomor tartalma a nyelőcső felé áramlik vissza. Ez a visszafolyás kellemetlen tüneteket eredményez gyomorégés és a has felső részén észlelhető fájdalom formájában, melyek különösen kiadós étkezés után jelentkeznek. Ezért az étrend és az életmód közvetlen hatással vannak ezen állapot tüneteinek súlyosbodására vagy enyhülésére.
Azonosították azokat a makro- és mikrotápanyagokat, melyek csökkenthetik a tünetek gyakoriságát és intenzitását. Így fogyasztásra a következők ajánlottak: sovány húsfehérjék (pisztráng, baromfi); gyümölcsökből, burgonyából és teljes kiőrlésű gabonából származó egyes szénhidrátok, C-vitaminban és rostokban gazdag élelmiszerek, mint a zöld leveles zöldségek.
Ami azokat az ételeket illeti, amelyek kiváltják a tüneteket és fenntartják a betegséget, nagyon fontos kizárni az étrendből a magas zsírtartalmú táplálékokat, a csokoládét, a mentát, a kávét, a szénsavas üdítőitalokat, az alkoholt és, egyes esetekben, még a magas kalciumtartalmú táplálékokat is, mint a tejtermékeket.
Úgy a gastritis, mint a gastrooesophagealis reflux, valamint bármilyen más emésztőrendszeri megbetegedés esetén, a diétás étrendnek egyénre szabottnak kell lennie, mivel minden szervezet sajátossága más és más. A kezelőorvossal és a szakképzett dietetikussal folytatott állandó, nyitott kommunikáció segít abban, hogy a kezelés és a diéta valóban igazodjon minden egyes páciens személyes igényeihez.


A táplálkozási szakértő tanácsa
Liana Conțiu