Miért sóhajtunk?

dermatocosmetice

Mi a sóhajtás magyarázata? Tudatalatti mechanizmus aminek révén a körülöttünk lévők tudomására hozzuk, hogy szomorúak vagyunk? Vagy csak egy reflex ami által beállítjuk légzésünket amikor stresszesek vagyunk? Vagy egy jókor jött szünet az agy tevékenységében? Úgy tűnik a válasz "egy kicsi mindenikből".

Ahogyan már megszokhatták "Az emberi test titkai" cikksorozatban, bizonyos testünk által generált jelenségek kapcsán a közismert magyarázatok, a teljes magyarázatnak, amit a legújabb tudományos tanulmányok fednek fel csak egy részét képviselik. A sóhaj is ezek közé tartozik.

Ezáltal egy Norvégiában folytatott tanulmány keretén belül, ami annak az okára kereste a választ, hogy miért sóhajtunk és ezt a jelenséget hogyan érzékelik a körülöttünk levő személyek, a kutatók azt állapították meg, hogy szinte valamennyi tanulmányban résztvevő úgy gondolta, hogy a körülöttük levő személyek azért sóhajtanak mert szomorúak, ugyanakkor a saját sóhajtásukat egy frusztráció kifejezésének tartották.

Ezáltal vissza is érkeztünk a mi kiinduló kérdésünkhöz: miért is sóhajtunk tulajdonképpen? Mi a sóhajtás szerepe szervezetünk működésében? A válasz egy másik tanulmányból jön, amit ezúttal Belgiumban folytattak, melynek eredményei azt sugallják, hogy a sóhajtás fizikai és mentális újraindításként működik. A tanulmány keretében megfigyelték, hogy azokban a pillanatokban amelyek megelőznek egy sóhajt a légzések gyorsasága és mélysége változik, a kutatók úgy gondolják, hogy egy légzési mód hosszú időn át tartó fenntartása a tüdők merevítéséhez és a gázcsere hatékonyságának csökkenéséhez vezet. Sóhajtáskor az alveolusok kitágulnak, megkönnyebbülés érzése lép fel.

Tudta, hogy....  

...az állatok is sóhajtanak? Azonban az ő esetükben, a sóhajtás többször jelenik meg relaxációs és komfort körülmények között, például elalvás előtt.

Az említett tanulmány eredményeit egy amerikai kutatók által végzett tanulmány is alátámasztja, ami azt mondja, hogy a sóhaj egy alapvető reflex, amit csak néhány idegsejt ellenőriz és ami megközelítőleg egyszer jelenik meg minden öt percben és segít a tüdőfunkció fenntartásában.

Léteznek azonban olyan esetek is amikor a sóhajtás gyakoriságának növekedése a légzőszervek bizonyos betegségeire utalhatnak, a szervezet így próbálja visszaállítani az optimális oxigén szintet.

Dr. Sárkány Zoltán
Gedeon Richter Romania
 

RichterVita folyóiratból átvett cikk