IMMUNITÁST ERŐSÍTŐ LÉTFONTOSSÁGÚ TÁPANYAGOK

dermatocosmetice

Bizonyos tápanyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak az immunrendszer épségének és működésének fenntartásában, kritikus szakaszokban együttes hatást fejtvén ki az immunrendszer számára. Ezen elemek közül kiemelkedő szerepe van a C- és a D-vitaminnak, meg a cinknek.

Az immunrendszert speciális szövetek, szervek, sejtek, fehérjék és vegyi anyagok bonyolult és kifinomult hálózata alkotja, melyek fejlődésen mentek keresztül a célból, hogy a gazdaszervezetet megvédjék számos veszélyes anyagtól, úgy mint a baktériumok, vírusok, gombák és paraziták.

A lakosság körében az immunfunkciók eltérőek lehetnek, melyeket az életkor, a genetikai tényezők, az etnikai származás, a társadalmi-gazdasági helyzet, az étrend, a stressz, az életmód, stb. határoznak meg. Ezen kívül, a hőmérséklet szezonális változásai további terhet rónak az immunrendszerre.

A C-, a D-vitamin és a cink, egymást kiegészítő és szinergikus hatásainak következtében támogatják a velünk született és az alkalmazkodó immunitás elemeit, mely magába foglalja az epiteliális gátat, a sejtvédelmet és az antitesteket, azt a három elemet, melyek az immunrendszer fő védelmi vonalát alkotják. Ezen túlmenően, a fertőzéseknek, mint a felső légúti rendszer betegségeinek leküzdésében szerepet vállaló immunsejtek ezeket a tápanyagokat aktívan felhasználják.

A C-vitamin

Külső forrásokból, illetve a táplálékból és az étrend-kiegészítőkből kell azt beszerezni, mivel az emberi szervezet, a szükséges enzimek hiánya miatt, nem képes azt szintetizálni. A C-vitaminnak a szervezet számos reakcióiban szerepe van, ennek hiánya pedig nagyszámú mellékhatással jár, melyet szervezetünk egészségi állapota is tükröz. A C-vitamin egy sor biológiai folyamaton megy keresztül, amelyek közvetlenül befolyásolják a szervezet immunrendszerét. Először is növeli az immunsejtek aktivitását és serkenti ezek migrációját a gyulladásos reakció helyére. Ezen kívül, befolyásolja egyes antitestek szintézisét.  A C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, a káposztában, a brokkoliban, a paprikában, a petrezselyemzöldben, a fekete ribizliben, az eperben, a savanyú káposztában, stb.

A D-vitamin

Az emberi szervezet saját maga is képes D-vitamint előállítani a bőrnek az UV-sugarakkal való érintkezése útján. D-vitamin hiánnyal gyakran találkozhatunk a hideg éghajlatú országokban. A D-vitamin olyan speciális fehérjék termelését tudja szabályozni, melyek képesek legyőzni a korokozókat, úgy mint a baktériumokat és a vírusokat. A D-vitamin befolyásolja az NKT-limfociták számát és aktivitását, melyek viszont korlátozzák a korokozók terjedését.  A D-vitamin hiány csökkenti a szervezet ellenállását és értelménél fogva növeli a vírusos fertőzések kockázatát, többek között azokét is, melyek a felső légutakat támadják meg. D-vitamin források: zsíros hal, beleértve a konzerveket is (szardínia vagy lazac), tojás, tej, növényi eredetű tejtermékek.

A cink

A cink immunrendszerre gyakorolt fő hatása a T-limfociták termelése és érési folyamatának felgyorsítása, melyek az immunitásért felelős legfontosabb sejtek egyikét alkotják.  E nyomelem alacsony szintje az immunitás hatékonyságának csökkenését eredményezi. A cinkhiány a makrofágok, a neutrofilek és az NK-sejtek (úgynevezett „természetes gyilkosok”) funkciójának csökkenéséhez vezet. Úgy gondolják, hogy ez az elem megkönnyítheti és lerövidítheti a felső légúti rendszer fertőzéseiért felelős vírusokkal történő fertőzés időtartamát azáltal, hogy közvetlenül korlátozza a vírus orrnyálkahártyán való megtapadását.

Számos tényező határozza meg, hogy az ember megbetegszik-e vagy sem, azonban az immunrendszer továbbra is az első védelmi vonal minden külső korokozóval szemben. Testünk összes sejtjéhez és szervéhez hasonlóan, az immunsejteket és –szöveteket is táplálni kell, és ezeknek is megfelelő energia-, tápanyag- és mikrotápanyag-ellátásra van szükségük ahhoz, hogy ezek kiegészítő tényezőként szolgálhassanak az immunrendszer normális működésének kialakításában és fenntartásában.