A ráncokról

dermatocosmetice

Egyeseknél hamarabb jelentkeznek, másoknál később, azonban elkerülhetetlenül meghatározó elemeivé válnak kinézetünknek a kor előrehaladtával. Az alábbi sorokban megtudhatják melyek azok a fiziológiás mechanizmusok, amelyek hozzájárulnak a ráncok megjelenéséhez és hogyan késleltethetjük ezt a folyamatot.

A ráncok megjelenése egy sor komplex változáshoz köthető amelyek a bőrben történnek az öregedés természetes folyamata során. Ezek a változások tulajdonképpen 30 éves kor körül kezdődnek (vagy hamarabb) és a bőr rugalmasságának és regenerálódó képességének, valamint a hidratáltsági zintjének csökkenésével járnak.

A kor előrehaladtával csökken a bőr rugalmasságáért felelős anyagának a kollagénnek és elasztinnak a termelése. Ugyanakkor, a két anyag termelését külső tényezők is befolyásolják, mint például a Napnak vagy dohányzásnak való kitétel: az ultraibolya sugarak tönkreteszik a bőr rugalmas rostjait, a dohányzás pedig közvetlenül befolyásolja a bőr kollagénképző képességét.

A bőr rugalmasságának csökkenése tulajdonképpen a felületi rétegben levő elhalt sejtek helyettesítési folyamatának lelassulását jelenti, ami a bőr elvékonyodásához és azon képességének csökkenéséhez vezet, hogy a hidratáltsági szintjét fenntartsa.

5 tanács a ráncok megjelenésének késleltetésére  

  1. Tisztítsa naponta a bőrét.
  2. Őrizze meg bőre és szervezete hidratáltságát. 
  3. Használjon fényvédő szert.
  4. Kerülje el a drasztikus diétákat.
  5. Mondjon le a dohányzásról.

A bőr fiziológiás megöregedése és a külső tényezők hatása  mellett, a ráncok gyakran egy egész élet tapasztalatát tükrözik amit az arckifejezések sokasága fejez ki mint a mosoly vagy a szemöldök összehúzása. Így a különböző arckifejezések alkalmával az arcizmok összehúzódása fontos tényezőt képvisel a ráncok megjelenésében, különösen a szemek sarkában vagy a szemöldökök közötti ráncok esetében.

Dr. Sárkány Zoltán
Gedeon Richter Romania

 

RichterVita folyóiratból átvett cikk