1 és 3 éves kor közötti gyermekek étkezési szokásai

dermatocosmetice

Fordítson nagy figyelmet azokra az élelmiszerekre amelyeket gyermeke 1 és 3 éves kora között fogyaszt. Kisgyermekkorban tehetjük le azon hosszútávú, egészséges étkezési szokások alapjait, melyek majd egy életen át elkísérik őket.

Használja ki ezt a lehetőséget, hogy saját étkezési szokásait elemezze és a megváltoztassa azokat, ha szükséges. Szülőként, Ön a követendő példa, fontos a gyermeke számára mi választ élelmiszerek és étkezési szokások terén. Mindig próbáljon a gyermekével együtt étkezni: legalább naponta egyszer, az egész család össze kellene gyűljön az asztal köré. A gyerekeknek társaságra és követendő példára van szükségük amikor esznek.

Ideális esetben széleskörű választást kellene nyújtson gyermekének egészséges ételekből. A változatos ,egészséges hozzávalókból álló étrend megfelelő tápanyag bevitelt biztosít. Akkor is ha az elején bizonyos ételeket elutasítanak fontos azok újbóli, nyugodt felajánlása. Gyakorlatban segíthet ha minden hozzávaló az asztalon van és a gyerek választhat.

A szabály az, hogy valamit meg kell egyen ami az asztalon van, de a gyerek választhatja ki, hogy mit. A gyerekeknek akár 10 "próbálkozásra" is szükségük van mielőtt elfogadnak egy új élelmiszert és szívesen fogyasztják azt. Ezután a gyermek természetesen elnyerhet egy kis kényeztetést.

Az evés- élvezet a gyerekek és a szülők számára is.  

Már az első életév végén, a gyermek megtanulhat egyedül enni, amikor az etetőszékben ül. Az az étel amit könnyű felemelni kézzel is ehető. Lassanként a kanállal evés is megtanulható. Biztosítson gyermekének kisgyerekeknek való evőeszközöket, mint a kerekített szélű kanál és egy NAGY nyálazót, mivel a maszatolás a tanulás része. Lehet, hogy a ruháit vagy a padlót is le kívánja majd takarni.

Engedélyezzen a gyereknek elegendő időt, hogy játsszon az étellel. Kezdetben az étel mindenhol kiköt kivéve a szájában, de ez teljesen természetes. Őrizze meg türelmét és segítsen a gyereknek megmutatva hogyan kell, dicsérve és bátorítva őt. Amennyiben a gyermek elégszer próbálkozott segíthet neki, hogy jól lakhasson.

A tej továbbra is fontos.

A tej és a tejtermékek nagyon fontosak gyermekének étrendjében, mivel egyebek mellett biztosítják a szükséges kalcium bevitelt az egészséges csontok és fogak érdekében.

A növekedéskori tej, ami az 1 év fölött gyerekeknek szól, a kalcium mellett egyéb növekedésben szükséges alkotóelemeket is tartalmaz, amelyekre a gyerekeknek szüksége van ebben az életkorban és amelyekhez nem tudnak más forrásból elégséges mennyiségben hozzájutni.

A Német Táplálkozási Társaság 2008-as jelentése értelmében a kisgyerekek, 1 és 3 év között, túl sok proteint kapnak, nem kapnak elég  öbbszörösen telített zsírsavat (Omega-3), elég vasat, jódot, folsavat vagy D vitamint.

HiPP Románia által szolgáltatott információk| hipp.ro