Cum iti inveti copilul sa aiba un stil de viata sanatos – Exemple practice

dermatocosmetice

Insuflandu-i  copilului tau obiceiuri alimentare sanatoase si modeland aceste comportamente in sine, ii asiguri dezvoltarea armonioasa si mentinerea greutatii in limitele normopoderabilitatii. De asemenea, obiceiurile alimentare adecvate invatate la varste fragede il vor ajuta sa isi mentina un stil de viata sanatos la varsta adulta.
Educatia nutritionala se invata acasa, ca mai apoi sa fie mentinuta in mediile sociale si educationale. Informatii despre nutritie gasim la orice pas, insa partile practice, adesea, lasa de dorit.
Hai sa invatam impreuna cum poti pune in aplicare, alaturi de familie, sfaturile de viata sanatoasa.
1. Aprovizioneaza-te corect – ai grija sa aveti in casa doar ingrediente sanatoase cu care puteti pregati mesele principale si gustarile. Cipsurile, patiseriile, dulciurile sunt tentante daca le regasim in camara noastra. Neavandu-le in casa nu suntem tentati in a le consuma
2. Mancati impreuna – creaza momente memorabile la mesele in familie. Evitati sa il certati pentru diferite motive sau sa creati momente de tensiune in timp ce luati masa. Daca faceti asta, cel mic va asocia mancarea cu stresul. Trasati linii de cod sanatoase si mancati intodeauna intr-o atmosfera armonioasa.
3. Implicare – faceti lista de cumparaturi impreuna, mergeti la supermarket cu cel mic, implicati-l in gatitul meselor. Aceste activitati va vor oferi o oportunitate de a-l invata despre nutritie si de a le da copiilor un sentiment de realizare. In plus,  pot fi mai dispusi sa manance sau sa incerce alimente pe care ei insisi le gatesc.
4. Stabiliti-va obiective de familie. De exemplu puteti limita consumul de dulciuri sau sucuri carbogazoase prin stabilirea unei reguli de a fi consumate doar in weekend.
5. Evitati mancatul in fata televizorului , telefonului sau a altor metode care pot distrage. Daca faceti alte activitati in timp ce mancati, pe termen lung, se deregleaza senzatia de satietate- adica nu mai simti cand esti satul. Savureaza mancarea si  lasa alte activitati pentru dupa ce mananci.
6. Nu folosi mancarea drept pedeapsa sau recompensa.  Mancarea e mancare , nu o folosi ca mijloc de educatie.
7. Copii sunt oglinda parintilor. Vrei sa ai un copil care mananca sanatos si face miscare. Ei bine... ceea ce vede acasa va aplica, asa ca daca vrei sa schimbi ceva in stilul de viata al copilului tau, trebuie sa incepi prin a schimba propriul comportament alimentar.

Sfatul nutritionistului

Liana Contiu