Ce trebuie sa faci daca copilul tau are o greutate nepotrivita?

dermatocosmetice

Ce trebuie sa faci daca copilul tau are o greutate nepotrivita?
Astazi, aproape unul din patru copii si adolescenti din tarile dezvoltate sunt supraponderali sau obezi. Greutatea nepotrivita poate crea posibilitatea dezvoltarii unor probleme grave de sanatate, inclusiv diabet, boli cardiovasculare si astm. Obezitatea infantila are, de asemenea, un impact emotional. Copiii supraponderali au deseori probleme de integrare,de a practica diferite sporturi si activitati, iar aceste aspecte ii pot aduce scaderea stimei de sine,  imagine corporala negativa si chiar depresie.
In aceste cazuri, ca parinte, este normal sa te simti coplesit sau neajutorat. Dar vestea buna e ca exista multe metode  pentru a va ajuta copilul. Diagnosticarea  precoce a problemelor de greutate si a obezitatii poate reduce riscul copilului de a dezvolta anumite afectiuni, iar corectia greutatii poate fi usor de obtinut.  Prin implicarea intregii familii, puteti rupe ciclul problemelor cu greutatea si obezitatea, puteti spori sanatatea fizica si mentala a copilului si ii puteti ajuta sa stabileasca o relatie sanatoasa cu mancarea, ce va dura toata viata.
Cum imi dau seama daca copilul meu are probleme de greutate?
Copiii cresc in ritmuri si momente diferite, deci nu este intotdeauna usor sa va dati seama daca greutatea este nepotrivita. Indicele de masa corporala (IMC) foloseste masuratori de inaltime si greutate pentru a estima starea de greutate. Cu toate acestea, desi IMC este de obicei un indicator bun, NU este o metoda de masuratoare a compozitiei corporale si poate fi chiar inselator in momentele in care copiii se confrunta cu perioade de crestere rapida.
Daca copilul tau are un IMC peste limitele normale, consulta un specialist in nutritie pentru a-i determina compozitia corporala si a stabili daca acesta are o greutate corespunzatoare.
Cauzele problemelor de greutate
Intelegerea modului in care copiii devin supraponderali este un pas important catre intreruperea ciclului. Majoritatea cazurilor de obezitate infantila sunt cauzate de mancatul excesiv si lipsa miscarii. Copiii au nevoie de suficienta hrana pentru a sustine cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Dar atunci cand consuma prea mult se instaleaza cresterea greutatii.
Cauzele problemelor de greutate la copii pot include:
- Lipsa programului alimentar, copilul mananca oricand si oricat
- Lipsa implicarii parintilor in meniul copiilor.
 - Acces usor la fast-food
 - Portii de mancare prea  mari, atat in ​​restaurante, cat si acasa.
- Se consuma consuma cantitati uriase de zahar in bauturile indulcite sau  ascunse in alimente
- Timp putin petrecut pentru jocuri active, in aer liber in favorea orelor nelimitate petrecute in fata televizorului , jocurilor video etc
 - Multe scoli isi elimina sau reduc programele de educatie fizica
Solutia acestei probleme este implicarea intregii familii in rezolvarea ei
Obiceiurile sanatoase incep de acasa. Cel mai bun mod de a lupta sau preveni problemele legate de greutate a copilului este de a implementa un stil de viata sanatos intregii familii. A face alegeri alimentare mai bune si a deveni mai activ va aduce beneficii tuturor, indiferent de greutate.
De asemenea, puteti avea un impact urias asupra sanatatii copiilor dvs., implicandu-va in detaliile vietii lor. Petrecerea timpului alaturi de ei – discutand despre activitatile de peste zi, jucandu-va, citind, gatind – contribuiti in cresterea stimei de sine.
Apeleaza la ajutor specializat
Internetul e plin de sfaturi despre cum sa scazi in greutate. Doar ca aceste sfaturi pot pune in pericol chiar si sanatatea unui adult, asa ca aplicarea lor in cazul copiilor e exclusa. Mergeti la un specialist cu studii in nutritie ( nutritionist dietetician sau medic), persoanele neavizate nu au competenta de a face interventii nutritionale dedicate copiilor.
Colaborarea cu un specialist poate presupune efectuarea unui set de analize de sange si alte investigatii medicale daca este cazul. Dupa efectuarea acestora se stabileste protocolul nutritional, se urmareste scaderea in greutate prin monitorizarea compozitiei corporale si multe alte aspecte ce le ve-ti stabili impreuna.


Sfatul nutritionistului
Liana Contiu