CAMPANIE DE PREVENTIE A DIABETULUI

dermatocosmetice

Diabetul de tip 2 este o afectiune  cronica de care sufera milioane de oameni din lumea intreaga.
Daca anumiti factori predictibili nu pot fi controlati, cum ar fi varsta sau influenta genetica, exista comportamente sanatoase ce pot fi urmate cu usurinta  si pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceasta patologie.
Iata 5 sfaturi ce te pot ajuta sa reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2
1. Limiteaza consumul de  alimentele ce contin zahar si carbohidrati rafinati din meniul tau zinic.
Consuma patiserii de 1-2 ori pe luna si dulciuri din comert 1 data pe saptamana in cantitate limitata.
Daca in consumul tau zilnic se regasesc produse de patiserie si panificatie sau dulciuri din comert, trebuie sa stii ca  organismul tau descompune rapid aceste alimente in molecule mici de zahar ce sunt absorbite in fluxul sanguin, ceea ce rezulta si cresterea zaharului din sange. Acest lucru va stimula pancreasul sa produca insulina, un hormon care ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange. Pe termen lug, acest lucru faciliteaza aparitia diabetului.
Daca iti plac aceste produse opteaza pentru prepararea lor acasa si limiteaza in reteta cantitatatea de zahar adaugat.
2.  Alege sa bei apa!
Cosuma intre 6 si 8 pahare de apa zilnic in functie de necesitatile tale.
Incepe ziua  cu un pahar de apa la trezire si mentine acest obicei pe toata durata zilei.Acest obicei iti mentine hidratarea si te face sa eviti consumul de sucuri.
Consumul de bauturi cu zahar adaugat, chiar si consumul de freshuri in exces favorizeaza aparitia diabetului. Un studiu observational pe 2800 de oameni a demonstrat faptul ca un consum zilnic de sucuri poate creste riscul de diabet de tip LADA (diabet latent autoimun al adultului) si diabet de tip 2.
3. Consuma alimente cu fibre.
Opteaza pentru legume proaspete la fiecare masa.
Fibrele se impart in 2 categorii- solubiile ( cele care absorb apa) si insolubile( cele care nu absorb apa).
Fibrele insolubile au fost, de asemenea, corelate cu reducerea nivelului de zahar din sange si cu un risc scazut de diabet, desi exact modul in care functioneaza nu este clar.
4. Consuma portii moderate!
Cantitatea recomandata de alimente de la o masa trebuie sa fie de 3 ori dimensiunea pumnului tau drept.
Consumul de prea multa mancare poate provoca niveluri mai ridicate de zahar din sange la persoanele cu risc de diabet. Reducerea dimensiunilor portiunilor poate ajuta la prevenirea acestui tip de raspuns.
5. Monitorizeaza-ti greutatea
Desi nu toti cei care dezvolta diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, o greutate nepotrivita reprezinta un factor de risc.
Mai mult decat atat, persoanele aflate in  prediabet au tendinta de a avea  excesul de grasime  in zona taliei  iar aceasta grasime se depune si jurul organelor abdominale, cum ar fi ficatul. Aceasta este cunoscuta sub numele de grasime viscerala.
Excesul de grasime viscerala promoveaza inflamatia si rezistenta la insulina, ce cresc semnificativ riscul de diabet.
Un studiu efectuat pe mai mult de 1.000 de persoane aflate in prediabet a constatat ca pentru fiecare kilogram pierdut, riscul lor de diabet s-a redus cu 16%, pana la o reducere maxima de 96%
Exista multe optiuni sanatoase pentru a pierde in greutate, inclusiv dietele cu continut scazut de carbohidrati, mediteraneene, paleo si vegetariene. Cu toate acestea, alegerea unui mod de a manca pe care il puteti tine pe termen lung este cheia pentru a va ajuta sa mentineti pierderea in greutate.

Sfatul nutritionistului
Liana Contiu