Alimentatia recomandata in cele mai comune afectiuni ale sistemului digestiv

dermatocosmetice

Sistemul digestiv este mai mult decat un sistem de procesare a hranei. El creeaza legatura intre organismul nostru si mediul exterior si joaca cel mai important rol in hranirea lui si intretinerea sanatatii.
O boala digestiva nu creeaza doar disconfort, ci ne afecteaza intreaga sanatate.
Partea pozitiva, de care oricine ar trebui sa tina cont, este ca alimentatia poate juca un rol esential in tratarea cu succes a afectiunilor digestive. Pe langa tratamentul recomandat de medicul specialist, regimul igieno-dietetic ajuta direct la ameliorarea simptomatologiei, precum si in sustinerea vindecarii.
Ce includem si ce excludem din alimentatie?
Gastrita – reprezinta inflamatia sau lezarea mucoasei gastrice. Cauzele pot fi numeroase, adesea alimentatia si stresul avand o implicatie majora, iar simptomele includ dureri severe ale stomacului, dereglarea apetitului urmata de pierderea in greutate. Netratata, poate cauza ulceratii si dureri persistente.
Nu exista un aliment special care trateaza gastrita, dar anumite comportamente alimentare pot ajuta in protectia mucoasei gastrice si in gestionarea inflamatiei.
Alimentele ce contin antioxidanti cum sunt legumele reduc efectele radicalilor liberi asupra organismului. Consumul de alimente ca: varza, conopida, ridichi,  broccoli, fructe de padure, curcuma - un condiment care poate avea proprietati antiinflamatorii, ajuta in tratamentul gastritei. Alimentele cu proprietati antiinflamatorii ajuta la calmarea simptomatologiei si contribuie la succesul tratamentului.
Iaurtul este un alt aliment benefic, prin continutul sau de culturi bacteriene benefice, care ajuta la imbunatatirea capacitatii organismului de a combate infectiile.
Este indicata  evitarea consumului de alimente procesate, precum semi-preparatele sau mezelurile, alimentelor prea sarate si a celor bogate in grasimi. Cititi cu atentie etichetele produselor inainte de a le consuma.
De asemenea, se recomanda mese mai mici cantitativ, dar mai dese, intrucat in acest fel, stomacul nu este supus unui efort digestiv prea mare, necesar procesarii unei cantitati excesive de alimente.
Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) – este o afectiune in care continutul stomacului se intoarce catre esofag. Acest reflux creeaza senzatii suparatoare, sub forma arsurilor gastrice si dureri la nivelul abdomenului superior, care apar in special dupa servirea unor mese copioase. De aceea, dieta si stilul de viata au influenta directa in agravarea sau ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.
S-au identificat macro si micronutrienti care pot reduce frecventa si intensitatea simptomelor.  Astfel, sunt recomandate pentru consum: proteinele din carnea slaba (pastrav, carne de pasare); anumiti carbohidrati din fructe, cartofi si cereale integrale, alimentele bogate in vitamina C si fibre, cum ar fi legumele cu frunze verzi.
In ceea ce priveste alimentele care declanseaza simptomele si mentin boala activa, este foarte important sa eliminam alimente cu un continut ridicat in grasimi, ciocolata, menta, cafeaua, sucurile carbogazoaze, alcoolul si, in unele cazuri, chiar si alimentele cu un continut mare de calciu cum ar fi lactatele.
Atat in gastrita, reflux gastro-esofagian precum si in orice alta afectiune a sistemului digestiv, regimul dietetic trebuie individualizat, fiecare organism avand particularitatile sale. Comunicarea constanta, deschisa cu medicul curant si cu dieteticianul specializat, ajuta ca tratamentul si dieta sa fie cu adevarat personalizate nevoilor fiecarui pacient.
Sfatul nutritionistului
Liana Contiu